Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Gebruikersnaam: Wachtwoord:

Om gericht te kunnen zoeken naar een goede pup, zult u eerst voor u zelf moeten besluiten aan welk beeld uw toekomstige huisgenoot moet voldoen.
Moet hij vooral een vrolijke speelkameraad voor de kinderen zijn? Moet hij rustig met oudere mensen gaan wandelen? Wilt u met hem gaan joggen? Of moet de hond het huis bewaken?

Pas wanneer u voor u zelf een duidelijk beeld heeft van de pup die u zoekt, kunt u gericht op zoek gaan.
Een duidelijk beeld van uw eisen en wensen t.a.v. uw toekomstige hond, kan helpen voorkomen dat u wordt verleid door het eerste vertederende "wolbaaltje" dat u ziet.
Er bestaan een paar algemene regels, die bij de definitieve beslissing kunnen helpen.
Hoe groter de stad en hoe hoger de etage, des te kleiner dient de hond te zijn. Een Duitse dog zal zich in een zolderwoning niet prettig voelen. Honden met lange ruggen op korte poten behoren gelijkvloers gehouden te worden, tenminste wanneer er geen lift aanwezig is. Levendige rassen hebben meer ruimte en meer tijd nodig; zij willen veel gaan wandelen, ronddollen en bezig gehouden worden. Bedenk voortdurend dat u een keuze maakt, die hoogst waarschijnlijk veel invloed zal hebben op de komende 10 jaar of meer van uw leven!


Wordt het een rashond of een kruising?

Een keuze die u zult moeten maken betreft niet alleen de vraag of u een reu of een teef wilt, maar ook of u een rashond wilt (en zo ja, welke) of een kruising. Ook wanneer u kiest voor een kruising is het verstandig om u af te vragen aan welke kenmerken deze kruising zou moeten voldoen (grootte, soort vacht, genetische aanleg en dergelijke). Voordelen van de keuze voor een kruising zijn dat de kans op aangeboren afwijkingen / erfelijke aandoeningen kleiner is en dat een kruising in aanschaf goedkoper is dan een rashond. Een kruising is gemiddeld minder vaak ziek en wordt gemiddeld genomen ouder dan (de meeste) rashonden. Des te meer rassen in de (voorouders van) de hond vertegenwoordigd zijn, des te groter de kans is, dat de hond een sterk gestel heeft (maar ook op dit punt krijgt u nooit een garantie). Een voordeel van de keus voor een rashond is, dat u van tevoren een beter idee heeft over hoe de hond er als volwassen hond uit zal zien en welke genetische aanleg hij in grote lijnen zal hebben.


Bij genetische aanleg kunt u denken aan zaken zoals:

 • Heeft het ras in principe veel beweging nodig?
 • Zijn honden van dit ras relatief vaak rustig van aard of juist heel druk?
 • Welke erfelijke aanleg voor ziekten zijn bekend van het ras?

 • Heeft dit ras veel uiterlijke verzorging (bijv. borstelen, trimmen) nodig?
 • Heeft het ras de neiging om achter "prooien" aan te jagen?


 • Is dit ras gemiddeld genomen (relatief) gemakkelijk of moeilijk op te voeden tot een sociale en gehoorzame hond?

De rol van de fokker

Belangrijker nog dan het ras (de genetische aanleg) voor de vorming van het karakter zijn de omstandigheden waaronder de hond als jonge pup opgroeit.
De periode dat een hond tussen de circa 4 en 12 weken oud is, wordt de primaire socialisatiefase genoemd.
In deze fase leert de hond wat wel en wat niet tot zijn normale leefwereld behoort (dit wordt ook wel inprenting genoemd).
Een pup die in deze fase van zijn leven relatief geïsoleerd opgroeit, heeft voor de rest van zijn leven een enorme achterstand opgelopen!

Verspreid over het land bevinden zich diverse zogenaamde puppycentra, puppyfarms of puppykennels. Kenmerkend voor dit soort centra is, dat zij veel verschillende rassen verkopen. De hondjes hebben meestal geen stamboom en zijn mede daarom relatief goedkoop.
De informatie die zo'n puppycentrum geeft is vaak misleidend! Zo wordt soms beweerd, dat de puppies afkomstig zijn van particuliere gelegenheidsfokkers, die niet alle puppies zelf konden verkopen.
De werkelijkheid is vaak dat alle pups die in zo'n centrum te koop zijn, gefokt zijn met als doel verkoop aan het puppycentrum!
Het puppycentrum maakt op die manier deel uit van een grootschalige hondenhandel. Geld staat daarbij voorop en werkelijke zorg en liefde voor de opgroeiende puppies is vaak niet aan de orde. Zelfs al treft u een puppycentrum waarvan u denkt dat er geen sprake is van louche handel; wanneer niet 100% zeker is waar en hoe de puppies zijn opgegroeid, koop dan daar geen puppy!!!
Een goede fokker

Adressen van fokkers kunt u op vele manieren verkrijgen. U kunt via internet zoeken, en als u een rashond zoekt kunt u contact opnemen met de desbetreffende rasvereniging, maar ook in kranten en tijdschriften kunt u advertenties vinden waarin puppies worden aangeboden.
Wanneer u gegevens heeft gevonden met betrekking tot een fokker van een nestje dat uw belangstelling heeft, dan zijn er een aantal dingen die u aan de fokker kunt vragen voordat u besluit of u het betreffende nestje wilt gaan bekijken.
De eerste vragen die u kunt stellen zijn hele concrete: zijn er nog puppies te koop? Zo ja, hoeveel? Reuen en/of teven? Wanneer zijn de pups geboren?

Een achterstand die is opgelopen in de periode dat de hond tussen de 4 en de 8 weken oud was, haalt u niet gemakkelijk in. Zoek daarom een fokker die de pups het liefst in huis laat opgroeien en die ze in elk geval positief kennis laat maken met zoveel mogelijk zaken (veel verschillende mensen, kinderen, lawaai, andere honden etc.). Vraag aan de fokker hoe en waar de puppies opgroeien; Een goede fokker laat de pups ook niet te jong naar de nieuwe eigenaar gaan. De moederhond en de broertjes en zusjes spelen een heel belangrijke rol in het leren van de hondse taal en manieren.
Vraag aan de fokker vanaf welke leeftijd u een puppy mee mag nemen. Minimaal 7 1/2 week oud is een goede leeftijd om te verhuizen naar een nieuwe baas, jonger dan 7 weken oud is echt te vroeg en bovendien wettelijk verboden!
Is de pup 9 weken of ouder, dan tellen de omstandigheden waarin de puppy is opgegroeid bij de fokker extra zwaar. Een puppy van 9 weken of ouder heeft immers al een groot deel van de zo belangrijke primaire socialisatieperiode achter de rug. Is een pup van deze leeftijd relatief beschermd/geïsoleerd opgegroeid, dan kunt u beter op zoek gaan naar een jongere pup, of eentje die door de fokker al uitstekend is gesocialiseerd! Voor een puppy van deze leeftijd (ouder dan 9 weken) betekent een goede socialisatie door de fokker ondermeer, dat deze de pup al mee uit wandelen neemt en heeft geleerd om aan een lijn te lopen;

Stel vragen die voortkomen uit het beeld, dat u voor u zelf heeft gemaakt t.a.v. een ideale hond voor u. Wanneer u bijvoorbeeld van plan bent om een bepaalde hondensport te gaan beoefenen, vraag aan de fokker of hij/zij denkt dat de puppies daar in aanleg geschikt voor zijn en waarom wel of niet.

Wanneer u naar aanleiding van de antwoorden op de bovengenoemde vragen enthousiast bent geworden, dan kunt u met de fokker afspreken wanneer u kunt komen kijken.

Twijfelt u? Maak dan liever geen afspraak! Tenzij u erg sterk in uw schoenen staat, bent u wellicht snel "verkocht" als u die schattige puppies eenmaal ziet. Zelfs al voldoen ze eigenlijk niet helemaal aan uw ideaalbeeld. En dat zou jammer zijn, want u maakt immers nu een keuze die voor vele jaren invloed zal hebben op uw leven!

Bij de keuze van een bepaalde pup uit het nest kunt u zich beter niet te veel laten leiden door het uiterlijk van de pups, tenzij showkwaliteit uw eerste vereiste is.
Vraag aan de fokker naar de karakters van de pups en overleg met hem of haar welk karakter het beste past bij u en uw situatie.
Laat daarin vooral meespelen hoe dominant of juist onderdanig de pup in aanleg is.
Kies liever niet voor het "haantje de voorste" uit het nest en ook niet voor het meest onzekere hondje, tenzij u precies weet waar u aan begint.
Zaken waar u op kunt letten, vragen die u kunt stellen, zijn:

 • Probeer zoveel mogelijk te weten te komen over het karakter van de verschillende pups. Wanneer de fokker hierover honderduit kan vertellen, is dat een goed teken. Het is een betrouwbare aanwijzing, dat de fokker intensief bezig is geweest met het grootbrengen van de pupjes, een eerste voorwaarde voor een goede socialisatie.

 • Vraag naar het karakter van de moeder- en de vaderhond. Vanzelfsprekend wilt u in elk geval de moederhond ontmoeten! De vaderhond kan eigendom zijn van iemand anders. Vraag waarom de fokker gekozen heeft een nestje te fokken met deze combinatie (vader en moeder). Een goede fokker kan u dit uitleggen; hij of zij heeft een heel bewuste keus gemaakt voor juist die reu bij die teef.

 • Vraag wat de fokker al dan niet gedaan heeft (of nog zal gaan doen) met de pupjes in het kader van de opvoeding en socialisatie. Maken de pups kennis met veel verschillende mensen? Met kinderen? Contact met andere honden? Andere huisdieren? Is of wordt een begin gemaakt met zindelijkheidstraining? Is of wordt een begin gemaakt met het leren lopen aan een lijn? Komen de pups ook buiten en zo ja, waar gaan ze heen en waarom?

 • Let op de hygiëne rondom het nest. Is het verblijf waar de pups zich bevinden schoon?

 • Let goed op de algemene gezondheid en conditie van de pups en van de moederhond. Zijn ze vrolijk, levendig en glanst hun vacht? Geen diarree, waterende of etterende oogjes? Niet te mager en niet te dik? Vraag de fokker naar de enting(en) en ontwormingsku(u)r(en) die de pups gehad hebben of nog zullen krijgen.

 • Vraag aan de fokker wat hij of zij als nadelen en voordelen ziet van het betreffende ras (indien van toepassing). Een goede fokker kan heel veel vertellen over de kenmerken van het ras!

 • Vraag aan de fokker welke eisen hij stelt aan de pupkopers. Een goede fokker zal zijn pups niet aan iedereen willen verkopen en heeft dus eisen en wensen ten aanzien van de toekomstige eigenaren!Er zijn fokkers die op grote schaal honden fokken en deze onder relatief slechte omstandigheden laten opgroeien. Sommige van deze fokkers halen de puppies in huis op het moment dat u een afspraak heeft om te komen kijken. De fokker kan het doen voorkomen alsof de pups in huis opgroeien, terwijl dat in werkelijkheid niet het geval is. Aan de hand van de bovenstaande vragen kunt u echter een goed beeld krijgen van hoe betrokken de fokker in werkelijkheid is bij zijn pups. Wantrouw fokkers die weinig weten te vertellen en/of die al uw gevraag irritant lijken te vinden! Een goede fokker is enthousiast over en heel betrokken bij "zijn product" en zal het dus heel leuk vinden om honderduit te vertellen.

Voordat de pup bij u komt, dient u de nodige voorbereidingen te treffen om uw huis "hondvriendelijk" en "pupveilig" te maken.

 • 

Let op dat er geen kabels over de vloer liggen van lampen, geluidsboxen etc. en beveilig stopcontacten.
  


 • 

Laat geen duurzame dingen op de vloer liggen en let bovendien op uw schoenen (geef uw pup nooit een oude schoen, hij ziet geen verschil tussen oud en nieuw).

 • 

Ruim schoonmaakmiddelen en medicijnen goed op, zorg dat de planten in en rondom het huis veilig (niet giftig) zijn voor uw pup (zet ze binnenshuis hoog) en vraag u af of de vuilnisbak veilig staat.
  


 • 

Zorg dat de hond een eigen plek in huis krijgt waar hij rustig kan slapen. Dat kan een mand, kussen of bench zijn.
  


 • 

Een hondenbench of kamerkennel is erg raadzaam en ook erg handig voor de zindelijkheidstraining. Goed is het om een niet al te grote bench te nemen, zodat hij niet al te veel ruimte heeft, maar let op dat hij niet vast kan komen te zitten met zijn snuit tussen de tralies.
  


 • 

Zorg voor een goede lederen of stoffen halsband en een riempje.
  


 • 

Zorg voor een etens- en drinkbak van roestvrij staal of plastic.

 • 

Koop bij de dierenspeciaalzaak niet alleen een kam en borstel, maar ook speeltjes van hoge kwaliteit die veilig zijn om mee te spelen, op te kauwen en het wisselen van de tanden te vergemakkelijken.
  


 • 

Vergeet ook niet iets in huis te halen om zijn poep op te ruimen (poepzakjes/opruimzakjes).
  


 • 

Gladde vloeren is voor een pup niet echt raadzaam, dit in verband met het uitglijden, en dan het onnodig belasten van zijn heupen, met alle nare gevolgen van dien. U kunt hier en daar een stroef kleed neerleggen, zodat de hond minder uitglijdt.
  


 • 

Sluit ruimtes af indien de pup er niet mag komen en plaats een hekje voor trappen, die hij (nog) niet op mag. • 

Als u een tuin hebt, waarin de pup straks mag spelen, zorg er dan voor dat alles goed afgezet is, zodat hij niet weg kan lopen.
  


 • 

Laat een naamplaatje maken, ook al is of wordt uw pup gechipt. Mocht het een keer gebeuren, dat hij wegloopt, dan kunt u via z'n naamplaatje vlug gevonden of gebeld worden.
  


 • 

Controleer of uw verzekering de schade veroorzaakt door uw hond dekt, want hij kan ongewild schade veroorzaken om allerlei redenen.

We gaan de pup halen

Van harte gefeliciteerd met uw nieuwe huisgenootje! En dan is eindelijk, na vele dagen en misschien zelfs wel maanden wachten, de dag aangebroken dat u uw nieuwe pup op kunt halen.
Probeer met de fokker overeen te komen, dat dit tijdstip zo vroeg mogelijk op de dag valt.
De pup heeft dan wat meer tijd om aan u, uw gezinsleden en de nieuwe omgeving te wennen.
Vraag de fokker tevens een lap of iets dergelijks, die bij het nest heeft gelegen, en waar de voor de pup zo bekende geur aanhangt. Dan heeft de pup in zijn nieuwe omgeving iets wat hem bekend is.

De fokker zal u het ingevulde inentingsboekje meegeven. Hierin staan de eerste enting en de check-up, die de dierenarts heeft gedaan, vermeld.
Tijdens deze eerste kennismaking heeft de dierenarts de pup grondig nagekeken. Er werd geluisterd naar de hart- en longfunctie, er werd gekeken naar de conditie van de huid (geen ongedierte, geen schilfers), naar oren, ogen en tandjes, en bij de reutjes wordt gevoeld of beide balletjes aanwezig zijn.
In het inentingsboekje zullen deze bevindingen genoteerd en ondertekend zijn door de dierenarts. Indien er iets niet helemaal pluis is, wordt verzocht dit op een later tijdstip nogmaals te laten controleren.
U krijgt ook de stickers met het chipnummer overhandigd.
De fokker zal u ook tips en adviezen geven.
Hij zal u vertellen, hoe laat de pups gewend zijn te eten, hoeveel ze krijgen (m.a.w. een voedingsschema), wanneer ze ontwormd zijn etc.
Sommige fokkers geven u een boekje mee waarin gegevens staan vanaf de geboorte: hoeveel woog en weegt hij, wanneer is hij ontwormd en ingeënt, foto's en/of gegevens van de ouderdieren etc.
Ook het invullen en ondertekenen van een koopovereenkomst wordt steeds gebruikelijker. Vanaf 2003 is dit zelfs verplicht.
Dit biedt zowel u als de verkoper diverse garanties en is rechtsgeldig.

Tot slot krijgt u hoogstwaarschijnlijk nog een puppypakket mee. Deze bevat voeding, folders en proefmonsters. Sommige fokkers vullen de doos nog aan met speelgoed, foto's, videoband en/of kauwartikelen.


Tijdens de reis van de fokker naar huis blijkt de hond soms gevoelig voor wagenziekte. Zorg dat u keukenrol of handdoeken bij u hebt om de eventuele narigheid op te vangen en op te ruimen.
Is de rit langer dan een uur, stop dan onderweg om de pup zijn behoeften te laten doen.


Thuiskomen met een puppy

Als u met uw nieuwe pup thuis komt, zijn er een paar dingen die u zich goed moet realiseren. De pup heeft in een korte tijd enorme ervaringen moeten ondergaan, die allemaal zeer inspannend voor hem zijn. Denk maar aan: weg bij mama en broertjes en/of zusjes, een autorit, nieuwe mensen en/of kinderen, allerlei nieuwe geluiden en vreemde geurtjes.

Daarom zijn er een aantal punten van belang:

 • Zorg ervoor dat de pup in een rustig huis komt. Voorkom dat er teveel mensen zijn (alleen eigen bewoners en geen nieuwsgierigen), die hem willen aaien en liefkozen, wat hem angstig kan maken.
 • Laat hem in alle rust zijn nieuwe huis onderzoeken en de nieuwe geuren en bewoners leren kennen.
 • Neem hem niet meteen naar buiten. Hij heeft tijd nodig om zijn omgeving te leren kennen en alle nieuwe indrukken te verwerken.
 • Straf hem nu nog niet als hij binnen plast. Hij heeft in dit opzicht nog nooit iets vervelends ervaren en hij is helemaal niet gewend zijn urine op te houden. Leg her en der wat kranten op de grond, vaak is hij dat in de kennel ook gewend geweest. Er is een kans, dat hij vanaf het begin hierop zijn ontlasting deponeert.


 • Laat niet meteen veel bezoek komen, laat ze nog een paar dagen geduld hebben, want uw pup moet zijn nieuwe thuis goed leren kennen en zich op zijn gemak gaan voelen.


 • Laat de pup de eerste dagen niet te lang alleen in de kamer, hij is niet gewend aan eenzaamheid. In de kennel had hij dag en nacht zijn broertjes, zusjes en moeder om zich heen. De pup gaat de nieuwe baas of bazin voor zijn moeder aanzien. Daarom moet u handelen als de moeder. Laat de pup niet te lang alleen, maar blijf in de buurt. Als hij slaapt, ga dan gerust een poosje bij hem vandaan.
 • Zorg ervoor dat er een hondenmandje, kistje, doosje of iets dergelijks voor hem klaar staat, een jonge pup is snel moe.


 • Als u kleine kinderen in huis heeft, verdeel dan uw aandacht zeer zorgvuldig. Vooral zeer jonge kinderen kunnen erg jaloers worden als ze denken dat de pup teveel aandacht krijgt. Leer de kinderen vanaf het begin, dat ze de pup niet te hardhandig oppakken en dat ze voorzichtig met hem spelen. Leer ze in de eerste plaats dat ze de pup met rust laten als hij in zijn mandje ligt. Daar moet hij alle rust hebben. Klik hier voor tips over Hond & Kind.


 • Als u al een hond heeft, verdeel ook dan uw aandacht tussen de pup en de andere hond. Laat ook bezoek aandacht aan uw andere hond geven, en niet alleen de pup bewonderen.


 • Iedere pup gedraagt zich weer anders als hij in een nieuw gezin komt. De ene pup is erg voorzichtig en verlegen, de andere overvalt het gezin als een wervelwind. De verlegen pup verlangt meer rust en gezelschap van u, terwijl de andere pup meer bezoek verdraagt en meer wil spelen.

Een puppy brengt heel wat leven in de brouwerij. Uw huiselijke situatie verandert.
De komst van uw pup brengt voor u natuurlijk veel vreugde, dit in ruil voor tijd, aandacht en begrip. Het duurt een tijdje voordat uw hond gewend is aan de nieuwe omgeving.
Aandacht krijgt zo'n jong hondje zeker overdag, van andere mensen en in grappige situaties, maar de opvoeding kost ook tijd en moeite. Juist in deze periode wordt z'n gehoorzaamheid verder ontwikkeld.

Voor deze inspanning krijgt u later veel plezier terug.

[1] 2 3
Medpets.be